Ingrédients :
260 g de pâte feuilletée (= 2 rouleaux du commerce)
100 g de poudre d’amandes
1 œuf + 1 blanc d’œuf (réserver le jaune pour dorer la
galette)
70 g de beurre fondu
100 g de sucre
1 cs de farine
1 cs d’eau de fleur d’oranger ou de rhum
Mélanger le beurre fondu avec le sucre, ajouter les autres
ingrédients.
Découper 2 ronds de pâte feuilletée (si elle n’était pas
déjà en forme de rond).
Poser le premier rond sur une plaque recouverte de papier
cuisson. Etaler la frangipane dessus, cacher la fève dans la farce, ensuite
recouvrir le tout de l’autre rond. Souder les bords.
Dessiner des formes géométriques sur la surface de la
galette. Dorer du jaune d’œuf.
20 minutes dans un four moyennement chaud.
**********************************
Franciaországban hagyományos január 6-án ezt a süteményt
elkészíteni. Egy porcelánfigurát rejtenek a közepébe, és aki ráharap, annak
nemcsak kitör a foga, de ráadásul egy papírkoronát kell egész este a fején
hordania.
Hozzávalók:
260 g kész leveles tészta
100 g darált hámozott mandula
1 tojás + 1 tojásfehérje ( a sárgáját félretesszük, azzal
kenjük meg a végén a tésztát)
70 g olvasztott vaj
100 g cukor
1 ek liszt
1 ek rum, vagy narancsvirág-víz
A vajat a cukorral összekeverjük, majd a többi hozzávalót
belekeverjük.
A kinyújtott leveles tésztából 2 nagy kört vágunk ki.
Az első kört sütőpapírral beterített tepsibe helyezzük.
Rákenjük a mandulás tölteléket, a porcelánfigurát rejtsük el benne, majd fedjük
le a második tésztakörrel. Jól nyomkodjuk le a szélét.
A tetejére geometrikus formákat karcolunk egy kés hegyével.
Tojássárgájával megkenjük.
20 percig sütjük középmeleg sütőben.
Commentaires
Enregistrer un commentaire