Galette des rois à la frangipane / Vízkereszti sütemény




Ingrédients :
260 g de pâte feuilletée (= 2 rouleaux du commerce)
100 g de poudre d’amandes
1 œuf + 1 blanc d’œuf (réserver le jaune pour dorer la galette)
70 g de beurre fondu
100 g de sucre
1 cs de farine
1 cs d’eau de fleur d’oranger ou de rhum

Mélanger le beurre fondu avec le sucre, ajouter les autres ingrédients.
Découper 2 ronds de pâte feuilletée (si elle n’était pas déjà en forme de rond).
Poser le premier rond sur une plaque recouverte de papier cuisson. Etaler la frangipane dessus, cacher la fève dans la farce, ensuite recouvrir le tout de l’autre rond. Souder les bords.
Dessiner des formes géométriques sur la surface de la galette. Dorer du jaune d’œuf.
20 minutes dans un four moyennement chaud.

**********************************

Franciaországban hagyományos január 6-án ezt a süteményt elkészíteni. Egy porcelánfigurát rejtenek a közepébe, és aki ráharap, annak nemcsak kitör a foga, de ráadásul egy papírkoronát kell egész este a fején hordania.

Hozzávalók:
260 g kész leveles tészta
100 g darált hámozott mandula
1 tojás + 1 tojásfehérje ( a sárgáját félretesszük, azzal kenjük meg a végén a tésztát)
70 g olvasztott vaj
100 g cukor
1 ek liszt
1 ek rum, vagy narancsvirág-víz

A vajat a cukorral összekeverjük, majd a többi hozzávalót belekeverjük.
A kinyújtott leveles tésztából 2 nagy kört vágunk ki.
Az első kört sütőpapírral beterített tepsibe helyezzük. Rákenjük a mandulás tölteléket, a porcelánfigurát rejtsük el benne, majd fedjük le a második tésztakörrel. Jól nyomkodjuk le a szélét.
A tetejére geometrikus formákat karcolunk egy kés hegyével. Tojássárgájával megkenjük.
20 percig sütjük középmeleg sütőben.

Commentaires