Gnocchi

Ingrédients :

1 kg de pommes de terre farineuses
300 g de farine
2 pincées de sel
1 oeuf

Cuire les pommes de terre à l'eau. Les éplucher encore chaudes.


Sur un plan de travail fariné, écraser les pommes de terre, les mélanger à la farine, ajouter le sel et l'oeuf et le pétrir jusqu'à l'obtention d'une pâte souple.

Faire des boudins de pâte et les découper en petit morceaux d'environ 1cm/1cm. Pour obtenir les rayures traditionnelles des gnocchis, les rouler un par un sur une fourchette.

Après un court temps de pose, les cuire à l'eau salée. Quand ils remontent à la surface, attendre 2 minutes de plus et les sortir à l'aide d'un écumoire. Servir avec une sauce tomate.




Hozzávalók :

1 kg burgonya

300 g liszt

2 csipet só

1 tojás

Megfőzzük a burgonyát. Még melegen meghámozzuk.

Lisztezett deszkán krumplinyomóval összetörjük, elmorzsoljuk a liszttel, végül hozzáadjuk a sót és a tojást. Rugalmas tésztává gyúrjuk.

A tésztából hurkákat sodrunk, ami azután 1x1 cm-es darabkákra vágunk. A hagyományos csíkos mintázatot úgy érjük el, hogy a gnocchikat egyenként végigsodorjuk egy villán.

Rövid pihentetés után bő sós vízben megfőzzük. Amikor a nudlik felúsznak a felszínre, még 2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Paradicsomszósszal tálaljuk.


Commentaires

  1. Zsófi kedves, nagy élvezettel kotorgattam a receptjeid között. Csak most akarok annyit hozzászólni, hogy a gnocchit nyugodtan nevezheted magyar nevén, a krumplis nudli pont igy készűlt mindig a mi családunkban, csak a villás bordázással nem bajlódtunk.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Ki vagy te, Anonyme 13? Valami ilyesmi volt nálunk is a nudli, de nem egészen ezekkel az arányokkal (több liszt, kevesebb krumpli). És morzsába hempergetve, nem paradicsomszósszal.

      Supprimer
  2. Anonyme-nek anonyme vagyok, de a 13 gondolom csak a dátumból került oda. Szóval, hogy ne maradjak anonyme, erdélyi az eredetem, de Kanadában élünk, hetven körüli nagymama vagyok. :) Hát igen, mi jó krumplisan szeretjük a nudl.., pardon, gnocchit. Ahogy pedig az édesapám szerette, az úgy volt, hogy jó minőségű havasi sós juhtúrót összekevertünk tejföllel, egy, vagy két tojássárgájával, só, bors. Ebbe belekeverjük a nudlikat és beleöntjük egy tűzálló üvegtálba, hogy láthassuk, amikor az alja, meg körbe-körbe szépen kipirúl. Aki szereti (apánk igen, mi nem), lehet egy felkarikázott hagymát a tetejére tenni és meglocsolni egy kis olajjal, hogy az is megpirúljon. Mi csak extra túróval, vagy reszelt sajttal szórjuk meg. Szóval a sütőben jól kipiritjuk. Próbáld ki!

    RépondreSupprimer
  3. Bocsánat a tegezésért, a közvetlen hangnemből és a Zsófi kedves-ből arra következtettem, hogy valaki ismerős kommentált. A közvetlen hangnemmel természetesen semmi bajom! Köszönöm a tippet, kipróbálom majd, ha valahonnan sikerül hazaiféle juhtúrót szerezni. Itt Franciaországban nincs.

    RépondreSupprimer

Enregistrer un commentaire