Panna cotta




Ingrédients :

50 cl de crème liquide
50 g de sucre
1 gousse de vanille
1 cc d’agar-agar
Coulis de framboises (ou d’autres fruits rouges)

Faire chauffer la crème avec le sucre et la gousse de vanille, laisser frémir quelques minutes.
Délayer l’agar-agar dans un petit fond d’eau froide, l’ajouter à la crème.
Retirer du feu et laisser un peu refroidir avant de la répartir dans des verrines.
Quand la panna cotta est prise, verser du coulis dessus.

Pour le coulis de framboises : faire chauffer des framboises avec un peu de sucre, les passer par une passoire pour enlever les pépins. On peu aussi faire prendre le coulis avec un peu d’agar-agar, dans ce cas verser le coulis sur la panna cotta tant qu’il est encore chaud et liquide.

Remarques : l’agar-agar remplace la gélatine. On peut bien sûr utiliser de la gélatine aussi, dans ce cas on compte 4 feuilles pour 50 cl de liquide.
La quantité de sucre a été réduite dans cette recette. Pour ceux qui l’aiment bien sucrée, la recette originale préconise 75 g de sucre.
On peut aussi démouler la panna cotta sur une assiette, et verser le coulis dessus ensuite.


*****************************

Hozzávalók:

50 cl tejszín
50 g cukor
1 rúd vanília
1 kk agar-agar
Málnaöntet (vagy egyéb piros gyümölcs)

A tejszínt a cukorral és a vaníliával óvatosan felmelegítjük. Pár percig hagyjuk a tűzön remegni.
Az agar-agart egy ujjnyi hideg vízben feloldjuk, a forró tejszínhez öntjük.
Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt poharakba öntenénk.
Amikor kocsonyás állagúra hűlt, ráöntjük a málnaöntetet.

Málnaöntet: a málnát egy kevés cukorral felfőzzük, szűrőn átnyomkodjuk, hogy a magoktól megszabadítsuk. Az öntetet is megkocsonyásíthatjuk egy kis agar-agarral, ez esetben a szószt még meleg és folyékony állapotában kell a panna cotta-ra önteni.

Megjegyzések: az agar-agar a zselatint helyettesíti. Természetesen zselatint is használhatunk, ebben az esetben 4 levelet számítunk 50 cl folyadékhoz.
A cukormennyiséget ebben a receptben lecsökkentettem. Azok figyelmébe, akik édesebben szeretik: az eredeti recept 75 g cukrot ajánl.
A panna cotta-t ki is fordíthatjuk egy tányérra, az öntetet ezután csorgatjuk rá.

Commentaires